Varje hushåll som vill ha en laddbox i en av de delade garagelängorna begär en från samfälligheten, som med någorlunda jämna mellanrum (cirka en gång om året) ordnar installation av nybeställda laddboxar. För att rättvist dela på den stora kostnaden att uppgradera elsystemet i garagelängorna betalar man en engångsavgift till samfälligheten på 20 000 kr. När man väl har en laddbox installerad i sitt garage laddar man så mycket man vill på den, och betalar per kilowatttimme (kWh).
Om man vill ladda en bil i garaget måste man ha laddbox. Det är dels en elsäkerhetsrisk men även en fråga om att betala för sin användning. Vi betalar alla gemensamt elen för grundläggande funktion av garagen (belysning, garageportar, motorvärmaruttag samt mindre mängder el för exempelvis dammsugning eller tillfällig användning av verktyg).
Det är alltså inte tillåtet att ladda en el- eller hybridbil genom att koppla in den med ett ”vanligt vägguttag” i motorvärmaruttaget, eller någon annan sorts inkoppling i det gemensamma elsystemet.
Prissättning
Priset har ändrats över tid: första året var det 3 kr per kWh, andra året kunde vi justera ner till 2.50 kr per kWh, och nu i juni 2025 kommer vi gå över till ett variabelt pris som är samfällighetens egen kostnad (el, elnät, effektavgifter, skatt, moms) plus 5 %. Detta förväntas bli strax under 2.50 kr per kWh, kanske något lägre på somrarna och kanske något högre på vintrarna. Detta beror dock förstås på framtida elpris och även utvecklingen av elnätsavgifterna och skatteläget. Det bör noteras att själva elen typiskt sett är mindre än hälften av det totala priset, så även om elen hade varit helt gratis hade vi fått betala den fasta elskatten och elnätsavgiften, inklusive effektavgifter, vilket kan bli över en krona per kilowatttimme.
Det tillkommer i dagsläget inte någon fast månadsavgift alls, tack vare att några frivilliga sköter faktureringen manuellt, men det kan inte garanteras att detta fortsätter för alltid. Vi vill dock allihopa betala så lite som möjligt, och det är inte meningen att laddboxarna ska ”gå plus”, utan det ska i stort vara självkostnadpris för att ladda när man väl har en installerad.
Vanliga frågor
– Hur många har laddbox för närvarande?
36 hushåll av 56 har laddbox när detta skrivs. De hushåll som har eget garage (som tillhör deras egen fastighetsbeteckning) är inte inräknade i detta.
– Vilka bilar passar laddboxarna till?
Det är numera standard att alla laddningsbara bilar i Europa har så kallat ”typ-2-uttag” för laddning med växelström. Laddboxarna har typ-2-uttag och fungerar således med i princip alla bilar på marknaden.
– Hur snabbt kan man ladda?
Hemmaladdning är alltid långsam, och det finns väldigt få bilar som ens är kapabla att ladda med högre effekt än 11 kW. Vi delar i samfälligheten på ett elabonnemang för garagen som är på 80 A trefas, vilket motsvarar cirka 55 kW på alla laddboxarna. Det är dock väldigt sällan som mera än en handfull bilar laddar samtidigt.
Men ens med maximal hastighet som bilarna klarar av (11 kW) så tar det alltså flera timmar att ladda ett batteri från tomt till fullt, men å andra sidan så blir det i princip alltid klart under natten om man kopplar i bilen på eftermiddag/kväll och sedan behöver den kl 6-7 på morgonen. Det kan undantagsvis hända att bilen inte är fullständigt klar, om det slumpar sig så att många laddar just samma natt, så ett tips är att om man ska köra långt en viss dag att ladda bilen varje natt några dagar innan, så att man sista natten bara behöver ”toppa upp” istället för att ladda hela vägen från tomt till fullt.
Om man måste ladda bilen på under en timma så finns det inga hemmaladdare (eller bilar) som är tillräckligt snabba, utan man behöver då bege sig till en snabbladdare (som använder likström, DC, och kan leverera flera hundra kW).